24 uur non-stop sporten t.b.v. schildklierkankeronderzoek! Dit idee is ontstaan in een periode waarin alle sportevenementen werden afgelast wegens corona. Het werd dus een leuke uitdaging om deze sport challenge aan te gaan omdat hij door velen als onmogelijk werd gezien.

In november 2020 was het idee ontstaan om 24 uur non-stop te sporten op 23 januari 2021, de dag waarop mijn vrouw 2 jaar geleden werd geopereerd aan schildklierkanker.Een mooi idee was ontstaan, maar nu nog de training hiernaartoe… Naast een drukke baan, een gezin en een tweede kindje op komst had ik niet heel veel traningsuren meer over. Ik heb meteen met Lorenzo overlegd (die ook mijn fysiotherapeut al was) of dit een haalbaar doel was. Ik weet namelijk dat Lorenzo objectief, kundig en zonder al te veel risico’s te nemen kijkt naar de mogelijkheden van een menselijk lichaam richting een sportprestatie. Nadat hij zijn vertrouwen hierover uitsprak heeft hij een uitgebreid trainingsschema voor mij opgesteld.

Ongeveer elf weken trainen, met wekelijkse sportactiviteiten van ongeveer 10 uur trainen en twee piek-weken van 20 uur met aangepaste voeding en rustmomenten. Dit betekende zes keer week trainen, met twee lange trainingen in de weekenden. Het leek meteen een haalbaar doel. De 24 uur sporten hadden we dan ook snel ingericht: 270 kilometer fietsen, 40 kilometer schaatsen, 5 kilometer zwemmen en ter afsluiting nog een marathon lopen.

De begeleiding van Lorenzo was met name gericht op trainen in hartslagzones, duurtrainingen en gebalanceerde intensiteit. De training verliep voorspoedig tot ik het corona virus onder de leden kreeg. Ruim twee weken heb ik hierdoor stilgestaan in mijn training. Daarna heb ik gelukkig de draad weer kunnen oppakken. Toen ik ook nog last kreeg van een oude achillespeesblessure, kreeg ik toch enige twijfel of ik mijn doel wel zou halen.

Lorenzo bleef altijd positief en realistisch en heeft mij in deze periode zeer nauw begeleid en echt weten te overtuigen dat ik er klaar voor was. Verschillende scenario’s werden uitgewerkt voor het geval de blessure de overhand zou nemen tijdens de challenge.

Vanwege de avondklok, die precies op 23 januari, de dag van de challenge, werd ingesteld, moesten we op de laatste dag nog aanpassingen maken in het programma. Om deze reden moesten we de marathon afronden op de loopband, thuis in onze garage.

Toen was het zo ver, 23 januari! Een prachtige dag, geen moment van zwakte of onzekerheid gekend en de hele challenge is perfect verlopen. Ook de eerder genoemde twijfels en blessure verdwenen als sneeuw voor de zon! Een menselijk lichaam kan toch meer af dan je denkt. De gehele challenge, tot aan de afsluitende marathon had ik sterke benen en wist ik al gauw dat ik de challenge ging voltooien. Zelfs na de challenge heb ik geen moment spierpijn gehad.

Het was een dag om nooit te vergeten. Dankzij alle steun, support en sponsoring voorafgaand en tijdens de grote dag, heb ik deze grote sport uitdaging kunnen waarmaken. Uiteindelijk hebben we met deze uitdaging ruim 10.000 euro opgehaald t.b.v. schildklierkankeronderzoek aan het UMC in Utrect, hetgeen de hele challenge een geweldig succes heeft gemaakt.

Uiteraard zijn er weer veel nieuwe ideeën ontstaan door deze challenge en hoop ik in de toekomst dit succes zeker nog eens te kunnen overtreffen. Wordt vervolg dus.

Eelco Franckaert