Onze huidige maatschappij is gericht op comfort. Zo ook voor de temperatuur waarin wij leven. Jij zit dit nu waarschijnlijk te lezen waarbij het in je woonkamer of werkomgeving zo’n 19 á 20 graden is. Onbewust doen wij er alles voor om deze temperatuur zo te houden. We doen een jas aan als er even iets uit het tuinhuis moet worden gehaald. Zelfs 5 minuten in de auto wachten tot hij op temperatuur kan niet meer zonder jas. Heeft ons temperatuur gedrag gevolgen? Laten we dat eens verder bekijken.

Ons brein weet niks van leven in comfort.

Koud is slecht

Koud associëren we zelden met iets goed en dat klopt ook gewoon. Zo is een langdurige winterperiode nog steeds een grote risico factor voor sterfte. Zelfs in landen met een warm klimaat overlijden er meer mensen in een winterperiode. De gevolgen kunnen ook minder heftig zijn. Zie jij mensen lachen bij een strakke Noorder wind en een graadje onder nul? Een periode van kou kan dus ook een negatieve invloed hebben op je stemming negatief.

Kunstje verleert

Het mag dan zo zijn dat langdurige kou “schadelijk” is, maar het ontbreken van een koude prikkel kan net zo “schadelijk ” zijn. Zo verleert je lichaam bijvoorbeeld het zelf op peilen houden van je kerntemperatuur. Ook heeft het ontbreken van temperatuur wisselingen invloed op hoe jij met stress om kan gaan. Er zijn zelfs bewijzen dat het functioneren van je brein en immuunsysteem erop achteruit gaan.

Wanneer je de koude omarmt, dan gebeuren er magische dingen.

Hormese de echte stress

Belangrijk om te realiseren is dat ons brein geen programma heeft voor leven in comfort. Het heeft we iets ontwikkeld voor het omgaan met gevaar, honger en koud. We weten wanneer wij deze evolutionaire stressprikkels gebruiken dat onze brein jong blijft, stressbestendigheid toeneemt en we actiever worden.

Deze stress uitdagingen noemen we ook wel hormetische prikkels. Dit wil zeggen dat je gebruik maakt van een acute, onaangename en onschadelijk prikkel, zoals bijvoorbeeld een koude douche. Andere voorbeelden hiervan zijn het vasten in zowel eten als drinken, warmte en gecontroleerde zuurstoftekort. Een beetje lijden met een lange ij doet dus alleen maar goed.

Het overlevingsinstinct wordt nog maar zelden geprikkeld.

Train je temperatuur lenigheid

Kom dus uit je comfort zone qua temperatuur. Doe eens geen jas aan in de auto. Wissel wat meer in de kamertemperatuur. Begin eens met 10 seconden koud af douchen. Het zorgt er niet alleen voordat je iets beter tegen die koude Noorder wind kan. Je merkt ook verbetering in je concentratie en het gevoel in tevredenheid.

 


Literatuur:

Pruimenboom L and Muskiet FAJIntermittent living; the use of ancient challenges as a vaccine against the deleterious effects of modern life – A hypothesis. Med Hypotheses 2018 Nov;120:28-42

 

Pruimboom L, Ruiz-Núñez B, Raison CL, 3 and Muskiet FAJ. Influence of a 10-Day Mimic of Our Ancient Lifestyle on Anthropometrics and Parameters of Metabolism and Inflammation: The “Study of Origin”. Biomed Res Int. 2016; 2016: 6935123.

Hof W. E-Learning fundamentals Wim Hof Methode.